חבר מערכת 301 – ד"ר דורון מצא
1. ארה"ב נמצאת במו"מ עם ישראל בעניין התגובה למתקפת הטילים הבליסטיים מאיראן.
2. די ברור מה ארה"ב לא רוצה שישראל תעשה: לאו למתקני הגרעין ולאו למתקני הנפט.
3. משני הלאווים ניתן לגזור מה ארה"ב מעדיפה שיקרה: פעילות מתוחמת, נקודתית למתקני צבא איראניים או מתקני מליציות פרו איראניות בעיראק.
4. מובן שהעמדה האמריקנית היא אינה דבר שישראל יכולה להתעלם ממנו לחלוטין אם כי הרושם הוא שירושלים נוטה לגישה עצמאית יותר במלחמה הזו.
5. זו אף קיבלה אף ביטוי לאחרונה בפרסום על החלטתה להקים פס ייצור עצמאי של פצצות במשקל כבד כמענה לקשיים שעורמת וושינגטון לאורך המתחמה בשינוע סוגים מסויימים של חימוש לצה"ל.
6. נראה עוד כי חרף "ההבטחות" שנתנה ישראל לארה"ב על מבצע מוגבל בדרום לבנון, או לפחות זה מה שהבינו בוושינגטון לגבי סוג הפעילות הקרקעית בלבנון, נראה כי ישראל מתכוונת להרחיב את פעילותה ואת היקף כוחותיה הפעילים שם.
7. ככלל, הרושם הוא כי ישראל מנהלת כרגע את מלחמת ההתשה שלה אל מול מלחמת ההתשה של הצד שמנגד. זו התשה עצימה יותר, אינטנסיבית יותר, כזו שמקשה או מבקשת להקשות על הצד השני להתארגן, לשקם וליזום.
8. על כך יעיד גם החיסול הבלתי מוכרז עדיין של מחליף נצראללה בחיזבאללה שנועד להקשות על יכולת קבלת ההחלטות בתנועה ועל היכולת שלה לארגן את המערכה מול ישראל. בנקודה הזו חשוב להדגיש, מדובר במערכה שמזכירה במשהו את זו ברצועת עזה ומכאן שהיא איננה הולכת להיות קצרה כלל ועיקר.
9. השורה התחתונה היא שרעיון ההתשה של ציר ה"התנגדות" פוגש בנכונות ישראלית להתשה מנגד. ובהיבט הזה לרכיב הזמן יש משמעות לגבי יכולת של ישראל ליצור אפקט משמעותי של פגיעה ביריב. מטבע הדברים, מערכה כזו כרוכה גם בשחיקה שמנגד, כפי שניתן ללמוד מירי תלול המסלול לצפון הארץ ואולי במה שעומד להיפתח ממזרח בדמותה של חזית התשתית נוספת.
10. כך או אחרת, זה לא שלישראל יש שפע של ברירות. רעיון המשא ומתן ורעיון ההסדרה המדינית הגדולה שמדובר בו ובשבחו באולפנים מסויימים בישראל תוך הדהוד "לקחי מלחמת לבנון השנייה" באריזה תקשורתית חלקלקה מתוחכמת, אינו ממש קיים כרגע וגם אינו ונוכח, לפחות לא בתפיסת יריביה של ישראל בציר ה"התנגדות", מה שמותיר על כנן את שתי החלופות הנוכחיות, שאינן מיטביות אבל זה מה שיש כרגע.
יוסי אליעזר
301 העולם הערבי בטלגרם